Optimizacija za Glasovno Pretraživanje: Ključ za SEO u 2024.

U posljednjih nekoliko godina, glasovno pretraživanje postalo je sve popularnije zahvaljujući usponu pametnih zvučnika i glasovnih asistenata poput Google Assistanta, Amazona Alexa i Apple Siri. Kako bi vaša web stranica ostala konkurentna u 2024. godini, važno je razumjeti kako optimizirati sadržaj za glasovno pretraživanje.

Osoba koristi glasovno pretraživanje na pametnom telefonu s prikazanim ikonama Google Assistanta, Amazona Alexa i Apple Siri.

Što je Glasovno Pretraživanje?

Glasovno pretraživanje omogućava korisnicima da pretražuju internet koristeći svoj glas umjesto tipkanja. Ovaj način pretraživanja je brži i jednostavniji, posebno kada korisnici koriste mobilne uređaje ili pametne zvučnike.

Zašto je Glasovno Pretraživanje Važno za SEO?

Prema istraživanjima, do 2024. godine više od polovice svih pretraga bit će obavljeno putem glasovnih komandi (WordStream) (Backlinko). Glasovne pretrage često imaju drugačiju strukturu u usporedbi s tradicionalnim tekstualnim pretragama, što zahtijeva prilagodbu SEO strategija.

Ključne Strategije za Optimizaciju Glasovnog Pretraživanja

 1. Korištenje Dugačkih Ključnih Fraza (Long-Tail Keywords)
  Glasovne pretrage obično uključuju duže, konverzacijske fraze. Optimizirajte svoj sadržaj za dugačke ključne fraze koje ljudi prirodno izgovaraju.
 2. Optimizacija za Lokalne Pretrage
  Mnoge glasovne pretrage su lokalne prirode. Osigurajte da je vaš Google My Business profil ažuriran i optimizirajte sadržaj za lokalne ključne riječi.
 3. Stvaranje Sadržaja koji Odgovara na Pitanja
  Korisnici često postavljaju pitanja u glasovnim pretragama. Stvarajte sadržaj koji direktno odgovara na najčešća pitanja vaših korisnika.
 4. Fokus na Mobilnu Optimizaciju
  Budući da se veliki broj glasovnih pretraga odvija na mobilnim uređajima, osigurajte da je vaša web stranica potpuno optimizirana za mobilne korisnike.
 5. Korištenje Strukturalnih Podataka (Schema Markup)
  Strukturalni podaci pomažu tražilicama da bolje razumiju sadržaj vaše stranice, što je ključno za glasovno pretraživanje. Implementirajte schema markup gdje god je to moguće.

Detaljniji Savjeti za Optimizaciju

 1. Izradite Stranice s Pitanjima i Odgovorima (FAQ)
  Stranice s često postavljanim pitanjima (FAQ) mogu biti vrlo korisne za glasovno pretraživanje jer direktno odgovaraju na specifična pitanja korisnika.
 2. Koristite Prirodni Jezik u Sadržaju
  Pišite sadržaj koristeći prirodni, konverzacijski jezik kako biste bolje odgovarali na upite glasovnog pretraživanja.
 3. Poboljšajte Brzinu Učitavanja Stranice
  Brzina učitavanja stranice ključna je za korisničko iskustvo, posebno za mobilne korisnike koji koriste glasovno pretraživanje. Koristite alate kao što su Google PageSpeed Insights za optimizaciju brzine vaše stranice.
 4. Osigurajte Da Vaša Web Stranica Ima SSL Certifikat
  Sigurnost web stranice također igra važnu ulogu u rangiranju. Web stranice s SSL certifikatom (HTTPS) imaju prednost u rangiranju.

Primjeri Korištenja Glasovnog Pretraživanja

 • Restorani: “Gdje je najbliži talijanski restoran?”
 • Zdravlje: “Koji su simptomi gripe?”
 • E-trgovina: “Gdje mogu kupiti najnoviji iPhone?”

Analiza Trendova Glasovnog Pretraživanja

Studije pokazuju da su glasovne pretrage češće povezane s lokalnim informacijama, informacijama o proizvodima i općim informacijama kao što su vremenska prognoza ili vijesti (Backlinko) (Semrush). Razumijevanje ovih trendova može vam pomoći da bolje ciljate svoj sadržaj i ključne riječi.

Zaključak

Optimizacija za glasovno pretraživanje je kritičan aspekt moderne SEO strategije. Prilagođavanjem vašeg sadržaja kako bi odgovarao prirodnim, konverzacijskim upitima, možete poboljšati vidljivost svoje web stranice i privući više organskih posjeta. Počnite implementirati ove strategije danas kako biste bili korak ispred konkurencije u 2024. godini.

Izvori:

 • WordStream: 12 Biggest SEO Trends to Watch in 2024 (WordStream)
 • Backlinko: SEO Trends in 2024 (Backlinko)
 • Semrush: Future of SEO in 2024 (Semrush)

Facebook stranica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korištenjem naše stranice prihvaćate korištenje kolačića. Više informacija možete pronaći u našoj Politici privatnosti.

Scroll to Top